HC health promotion

Wat is yoga en wat heb je eraan?

Geplaatst op

Je ziet overal yogaschooltjes als zwammen uit de grond springen. De vraag die meteen opkomt is natuurlijk, is het werkelijk yoga wat ze daarbinnen beoefenen, of is het een verwaterde, verwesterde vorm ervan? We nemen het in deze blog met je door. Dus lees snel verder en kijk of yoga iets voor je is (dan moet je het gewoon uitproberen). 

Wat is yoga in traditionele zin? 

Wanneer we kijken naar wat yoga is, dan gaat het om een van de zes orthodoxe of astika filosofische scholen van het hindoeïsme. Het doel is om de geest, het lichaam en het gevoel te beheersen. Maar dat is niet het uiteindelijke doel, want dat is een vereniging met God bereiken. Als we hindoes vragen waar ze in geloven, dan zeggen ze dat God verschillende gedaanten heeft. Daarom zijn er ook verschillende namen die aan hem gegeven worden, zo is er God als schepper Brahma, Vishnu de beschermer, terwijl Shiva de vernietiger is. Zo is er dus een balans in het universum tussen scheppen, beschermen en vernietigen (om weer te kunnen scheppen, om te vernieuwen). Daarbij denken hindoes dat God in alles aanwezig is, zo kunnen mensen door te mediteren een deel van God in zichzelf naar boven halen. 

Vormen van yoga

Er bestaan meerdere vormen van yoga waar we in het westen maar weinig over horen. Ze zijn allemaal gericht op het bereiken van yoga: een eenheid met God bereiken en dus niet meer herboren worden, reïncarneren, maar opgaan in het goddelijke. We hebben ze voor je onder elkaar gezet: 

  • Jñāna-yoga de filosofische tak van Yoga. Inzicht krijgen in wat voorbij gaat en wat blijvend is, staat hierbij centraal. Zo is roem vergankelijk en God niet. Ga voor het blijvende en je zult bevrijd worden uit de cirkel van dood en wedergeboorte. 
  • Bhakti-yoga: toewijding aan God. Bijvoorbeeld aan een van zijn personificaties Krishna. Op de manier zal een persoon een relatie opbouwen met God. 
  • Raja-yoga: door de beheersing van de geest (onthouding ook) zorgen dat je geest loskomt uit de wereld van verlangens en zo vrij kan zijn. Tot yoga komen (is eenheid met God, Brahma)
  • Karma-yoga: goede daden doen en via een goed karma de goddelijke werkelijkheid bereiken. Vooral dit laatste staat wat haaks op de westerse conceptie over yoga, omdat men aldaar vooral gericht is op wat de yoga hen kan bieden: ontstessing, terwijl karma-yoga vooral gaat over het belangeloos handelen, en wel zo dat anderen vooral iets hebben aan je goede daden. Door continu belangeloos te handelen en je ego af te leggen, ga je als beoefenaar steeds meer inzien (volgens deze leer) dat je ware identiteit die van Brahma is. Op deze manier kun je ontsnappen aan je karma; de wet van oorzaak en gevolg; je overstijgt zo de cyclus van de dood en reïncarnatie. Je gaat op in God. 

Yoga in westerse zin

Als we in het seculiere westen over yoga spreken, dan gaat het vooral over hatha yoga die vrij fysiek is. Er worden in deze tak van yoga allerlei oefeningen gedaan waardoor de eenheid van lichaam en geest bevorderd wordt. Ook bij deze vorm zie je dat de eenheid met God gezocht wordt. Dit is overigens in het westen anders. Daar zoekt men vooral naar het ontstressen. Dat kan met deze yoga bereikt worden. Ook wordt je lichaam er een stuk soepeler van. Het is een zeer materialistische / fysieke vorm en dat past heel goed bij het materialistische denken dat in het westen in zwang is. Goed om te weten dat er vele vormen van yoga zijn en dat er dus wat te kiezen valt. Welke vorm je ook kiest, met een yoga mat wordt het allemaal een stuk behaaglijker. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden