HC health promotion

Wanneer moeten je kinderen beginnen met zwemlessen

Geplaatst op

Leren zwemmen moet voor elk gezin een prioriteit zijn. Het is een belangrijke levensvaardigheid die een sleutelrol kan spelen bij het voorkomen van verdrinking – één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen. Kinderen (en hun ouders) moeten leren zwemmen om de tijd in het water veilig en leuk te houden!

Wanneer moet mijn kind leren zwemmen?

Kinderen ontwikkelen zich in verschillende snelheden en niet iedereen is klaar om op exact dezelfde leeftijd met zwemlessen te beginnen. Houd bij het nemen van beslissing rekening met de emotionele volwassenheid, fysieke en ontwikkelingsvaardigheden en beperkingen van jouw kind en het comfortniveau in het water.

Ouder-kind peuter- en voorschoolse zwemlessen: voordelig voor veel gezinnen

Recente studies suggereren dat training en zwemlessen over wateroverleving kunnen helpen om het verdrinkingsrisico voor kinderen tussen 1-4 jaar te verminderen. Klassen met zowel ouders als hun kinderen zijn een goede manier om goede waterveiligheidsgewoonten te introduceren. Ook ontwikkelen je kinderen vaardigheden die later helpen wanneer ze zelf gaan leren zwemmen. Als je denkt dat je kind er klaar voor is, is het een goed en leuk idee om samen met lessen te beginnen.

Zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar: een must voor de meeste gezinnen

Rond hun 4e verjaardag zijn de meeste kinderen klaar voor echte zwemlessen. Op deze leeftijd kunnen ze meestal basisvaardigheden voor wateroverleving leren, zoals drijven, watertrappen en naar een uitgangspunt gaan. Op de leeftijd van 5 of 6 jaar kunnen de meeste kinderen in zwemlessen de borstcrawl onder de knie krijgen. Als je  kind nog niet is begonnen met een leer-zwemmen-programma, is dit het juiste moment! Deze zwemles in Delft is bijvoorbeeld vanaf 4,5 jaar oud.

Zwemlessen voor baby’s

Momenteel is geen bewijs is dat babyzwemprogramma’s voor baby’s jonger dan 1 jaar hun verdrinkingsrisico verlagen. Zuigelingen van deze leeftijd kunnen reflexbewegingen vertonen, maar kunnen hun hoofd nog niet goed genoeg uit het water heffen om te ademen. Je kunt je wel inschrijven voor een waterspeelles voor ouders en kinderen om je baby te laten wennen aan het zwembad. Sterker nog, het kan een erg leuke activiteit zijn om samen van te genieten.

Onthoud: zwemlessen maken kinderen niet ‘verdrinkingsbestendig’ 

Houd er altijd rekening mee dat zwemles slechts één van de vele belangrijke beschermingen is die nodig zijn om verdrinking te voorkomen. Een andere bescherming omvat constant, gericht toezicht wanneer je kind zich in of bij water bevindt. Het is essentieel om de toegang tot zwembaden te blokkeren tijdens niet-zwemtijd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden