HC health promotion

Waarom is het gezond om sushi te eten?

Geplaatst op

In Utrecht weten ze het al een geruime tijd: sushi eten is heel gezond. Hofleverancier van dit oosterse gerecht (dat ondertussen al aardig westers begint te worden), is sushi bestellen leidsche rijn. We nemen in deze blog met je door wat er nu eigenlijk zo gezond is aan het eten van sushi. Lees snel verder en doe je voordeel met deze informatie. 

Hoe gezond is sushi? 

Is sushi echt zo gezond? Of toch niet zo? Sushi is een ideale maaltijd voor mensen die bewust gezond willen eten. Omdat het lang vult en veel gezonde ingrediënten heeft. Hoe substantieel sushi werkelijk is, hangt onder andere af van de gebruikte bestanddelen. 

Algemene informatie over de gezondheidsaspecten van sushi

In 100 gram sushi zit gemiddeld slechts 7 gram vet. Dit onderscheidt het Japanse nobele gerecht van veel andere fastfoodgerechten. Bovendien zorgt sushi voor een beduidend langer verzadigd gevoel en levert de rijst die erin zit belangrijke koolhydraten. En het eten bevat heel weinig calorieën. De ingrediënten moeten echter vers zijn om ziektekiemen en parasieten te voorkomen.

De rauwe vis levert veel waardevolle ingrediënten, zoals omega-3 vetzuren. Deze hebben een positief effect op de bloedvaten en het hart. Vis is ook rijk aan eiwitten en mineralen. De zeewier die gebruikt wordt, is bovendien zeer vetarm. Daarbij is de vis eiwitrijk.

Welke ingrediënten worden vaak gebruik? 

Er zijn tal van ingrediënten die gebruikt worden bij het vervaardigen van sushi. Denk bijvoorbeeld aan: 

Tonijn

Zalm

Garnalen

Garnaal

zoetwater paling of

Makreel

In principe levert vis belangrijke eiwitten, jodium en de hierboven genoemde omega-3 vetzuren. Zalm en forel zijn ook een ideale bron van vitamine D.

2. rijst

Voor sushi wordt meestal witte rijst gebruikt. Dit wordt gemalen en gepolijst, waardoor het veel vitaminen, mineralen en vezels verliest. Het kan ook leiden tot een onstabiele bloedsuikerspiegel en mogelijk diabetes type 2 of diverse hartproblemen veroorzaken. Dit ingrediënt van sushi is dus niet echt gezond.

3. norivellen

Nori of zeewierbladen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en vitaminen. Nori of zeewierbladen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en vitaminen. Nori zeewier bevat geen vet en is zeer rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, zink en jodium.

4. sojasaus

Als sojasaus op traditionele wijze wordt bereid, heeft zij een hoog eiwitgehalte en zeer weinig calorieën. Industriële producten moeten daarentegen worden vermeden, omdat zij vaak ongezonde additieven bevatten, zoals smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

5. wasabi

Wasabipasta wordt hoofdzakelijk gemaakt van de wortels van de plant. Deze hebben secundaire plantaardige stoffen die een antibacteriële werking hebben.

6. ingemaakte gember

Gepekelde gember bevat veel mineralen en bioactieve stoffen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de stofwisseling wordt gestimuleerd en reisziekte wordt vermeden.

Pas op voor bacteriën en parasieten

Het is belangrijk dat sushi 24 uur achter elkaar ingevroren is, om zo vislintwormen en ook draadwormen te doden. Het is belangrijk dat deze  groepen mensen rauwe vis vermijden:

zwangere vrouwen

zuigelingen

kleine kinderen tot de leeftijd van vijf jaar

ouderen en

mensen die een zwak immuunsysteem hebben als gevolg van regelmatige medicatie.

Dit komt doordat het lichaamseigen afweersysteem meestal niet in staat is microbiële infecties bij deze groepen mensen te bestrijden. Sommige zeedieren hebben een hoog kwikgehalte, maar zalm, paling en krabben behoren daar niet toe.

Tot zover de tips aangaande sushi. Het is belangrijk om te gaan voor goede en gezonde sushi. Gezond en smakelijk kunnen dus best samengaan. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden