HC health promotion

Waarom is een goede mondhygiëne van belang voor je gezondheid?

Geplaatst op

Ons lichaam wordt gedurende de dag aangevallen door allerlei bacteriën, virussen en bacillen die allemaal gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Of het nu gaat om een infectie of een besmetting, een goede hygiëne kan ervoor zorgen dat je je langer fit en gezond voelt. In dit blog willen we graag wat dieper ingaan op hoe belangrijk een goede mondhygiëne is. Nota bene dat onderstaande tips altijd in combinatie moeten worden gebruikt met een regelmatig bezoek aan de tandarts. Ben je angstig voor een bezoek aan de tandarts? Dan bestaat er een speciale angsttandarts.

De mond is een kweekvijver voor bacteriën

Eten en drinken stoppen we in onze mond. We wassen niet altijd al het eten voordat we het in onze mond stoppen en uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders over het algemeen minder vaak hun handen wassen na een toiletbezoek, dan andere Westerlingen. Vervolgens eten we onze boterham op straat waar allerlei bacteriën rond dwarrelen. Als ze eenmaal in de mond komen, kunnen deze bacteriën genieten van een warme, vochtige omgeving met meer dan voldoende voedingsbronnen. Hierdoor kunnen ze zich weer erg snel vermenigvuldigen. De mond is dus een ideale kweekvijver voor bacteriën.

De mond is een toegangspunt voor de rest van je lichaam

Je mond wordt door sommige medici wel eens grappend “Het grootste gat in je lichaam” genoemd. Hoewel dit een beetje vreemd klinkt, zit er wel degelijk een kern van waarheid in. De mond is namelijk een heel eenvoudige toegangsweg naar belangrijke organen en andere delen van je lichaam. Ontstoken tandvlees kan ervoor zorgen dat de enorme aantallen bacteriën makkelijker in je bloed terechtkomen. Hierdoor kunnen ze schade brengen aan allerlei organen.

Bescherm de functie van de mond

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je mond gezond blijft, ook om er zeker van te zijn dat de mond haar functie goed kan uitvoeren. De mond is verantwoordelijk voor de eerste stap in het verteringsproces. Door met de kiezen het voedsel stuk te malen, kunnen de enzymen uit het speeksel eenvoudig beginnen met de voeding af te breken. Als je een slechte mondhygiëne hebt waardoor je bijvoorbeeld niet meer goed kunt kauwen, mis je deze belangrijke eerste stap van het verteren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden