HC health promotion

Vertraagde ontwikkeling of leerproblemen?

Geplaatst op

Elk kind leert op een eigen snelheid. Soms is een vroege inventie nodig, maar vaak haalt een kind eventuele achterstand vanzelf wel in. Wanneer besluit je als juf of ouder om in te grijpen?

Wat is het verschil

De snelheid waarmee een kind zich ontwikkelt is altijd anders. De ene baby loopt bijvoorbeeld al vrij snel, de ander blijft wat langer passief. Ook de leeftijd waarop de eerste woordjes worden uitgesproken varieert. Dat is heel normaal en zegt niets over mogelijke toekomstige leerproblemen.

Een ontwikkelingsachterstand is wel serieus als er sprake is van een neurologisch verschil in het verwerken van informatie. Zo kan dyslexie een serieus probleem geven op de basisschool. Er is geen oplossing voor een stoornis, hier heeft een kind vaak zijn hele leven last van. Er bestaan vaak wel speciale programma’s die een kind kunnen helpen met leren.

Soorten ontwikkelingsachterstanden

Een kind kan op verschillende vlakken een achterstand in ontwikkeling oplopen. Hierbij kun je denken aan:

  • Fijne en grove motoriek
  • Sociale vaardigheden
  • Gedrag
  • Cognitieve vaardigheden
  • Communicatie

Een bepaalde vertraagde ontwikkeling kan wel duiden op een mogelijke stoornis:

  • Het uitblijven van een emotionele reactie of een beperkte interactie kan wijzen op een gebrek aan sociale of emotionele vaardigheden.
  • Geen problemen op kunnen lossen kan duiden op een tekort aan cognitieve vaardigheden.
  • Het uitblijven van praten of het ontbreken van begrip van woorden kan duiden op beperkte communicatieve vaardigheden.

Speciaal onderwijs

Kinderen met aangetoonde achterstanden komen in aanmerking voor speciaal onderwijs. Eerst vindt er een uitgebreide evaluatie plaats voordat een kind kan doorstromen. Bij kleine achterstanden of gebreken kun je ook zelf actie ondernemen.

Taal-, spraak- en stemproblemen kunnen bijvoorbeeld uitstekend behandeld worden door een logopedist. Vaak kun je er terecht voor een gratis kennismaking, zodat de logopedist kan beoordelen of behandeling zinvol is. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Praatmaat Groep, waar je terecht kunt voor logopedie in Delft, Amsterdam, Almere en vele andere steden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden