HC health promotion

Tips om jouw angst voor de tandarts de baas te zijn

Geplaatst op

Veel mensen hebben een zenuwachtig of angstig gevoel voor een tandartsbezoek. Hierdoor worden tandartsbezoeken vaak uitgesteld of zelfs vermeden. Toch zijn algemene tandheelkundige periodieke controles noodzakelijk voor het behoud van een gezond gebit. Zelfs wanneer men positieve ervaringen met de tandarts heeft, blijft in veel gevallen een gevoel van angst bestaan voor toekomstige bezoeken en behandelingen. In dit blog bespreken we verschillende vormen van angst voor de tandarts en geven we tips om uzelf of uw kinderen een gerust gevoel te geven.

Kies de juiste tandarts

Om uw angst de baas te zijn is het zeer belangrijk om de juiste tandarts te kiezen. Het is van belang dat de tandarts goed naar u luistert en uw angsten erkent. Zo kunt u kiezen om patiënt te worden bij een angsttandarts. Dit zijn tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van angstige patiënten. Zij denken met u mee en informeren u goed voordat de behandelingen plaatsvinden. Zijn uw kinderen angstig voor een bezoek aan de tandarts? Dan kunt u ervoor kiezen om uw kinderen te laten behandelen bij een kindertandarts. Een kindertandarts is gespecialiseerd in het behandelen van jonge kinderen. Hier worden zij op een speelse manier geïnformeerd over het melkgebit en de verschillende ingrepen die nodig zijn.

Angst voor naalden

De angst voor naalden beperkt zich niet alleen tot tandheelkunde maar is een stuk breder. Veel mensen kennen enige vorm van angst voor naalden. Dit komt zowel voor bij tandartspatiënten als bijvoorbeeld bij inentingen. Een goed werkende tip om met deze angst om te gaan is om het gesprek aan te gaan met uw tandarts. Zij zijn zeer bekend met deze angsten en kennen verschillende manieren om u gerust te stellen. Bovendien beschikken tandartsen, zoals een angsttandarts, over verschillende verdovingstechnieken waardoor injecties volledig pijnvrij verlopen.

Angst voor pijn tijdens een behandeling

Wanneer u in het verleden een slechte ervaring heeft gehad met een tandartsbezoek, is het begrijpelijk dat u bang bent voor een herhaling van deze ervaring. In dit geval is het verstandig om uw tandarts duidelijk aan te geven waar u mee zit. Daarnaast is het goed om te weten dat tandartsen tegenwoordig over steeds nieuwere verdovingstechnieken en apparatuur beschikken. Zo zijn er bijvoorbeeld verdovende gels die voorkomen dat u pijn ervaart tijdens uw bezoek aan de tandarts.

Schaamte

Een bekend argument om een bezoek aan de tandarts uit te stellen of te vermijden is dat men zich schaamt voor hun gebit. Het is het beroep van een tandarts om het gebit van mensen te verbeteren, logisch dus dat een tandarts vaak wordt geconfronteerd met een slecht gebit. De kans is dus zeer groot dat uw tandarts veel ernstigere tandproblemen heeft gezien dan die van u.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden