HC health promotion

In het moment leven versus burn-out

Geplaatst op

In deze blog nemen we je mee terug naar de basis. Daar bedoelen we mee dat je weer wat meer gaat leven in het moment. Door de ballast van het verleden is het soms lastig om positief te kijken naar de toekomst. Ook het heden maakt het soms lastig om belangrijke van minder belangrijke zaken te onderscheiden. Dit laatste noemen wij ruis. Wil je weten hoe je onze tips het beste in de praktijk kunt brengen, neem dan contact op met Mindfulness Amsterdam. Zij kunnen je alles vertellen hierover en je praktisch begeleiden.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness is ontstaan uit de oude oosterse tradities van de meditatie. Je hebt in verschillende oosterse landen diverse scholen die zich bezighouden met meditatie. Een vorm van meditatie is bijvoorbeeld yoga, die afkomstig is uit India, waarbij verschillende lichamelijke posities en houdingen uiteenlopende effecten hebben op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de beoefenaar. Daarnaast bestaat er ook een andere tak van meditatie, namelijk de zenmeditatie, waarbij het zitten en het focussen op de ademhaling een kernpunt is. Het aantal houdingen is dus in deze vorm van meditatie beperkt tot een. Deze laatste school is ontstaan in Japan en China en is van boeddhistische snit. Leuk om te weten is dat het boeddhisme ontstaan is uit het hindoeïsme. Er zijn grote verschillen tussen de diverse scholen aan te geven, maar het punt waar ze allemaal samenkomen, is dat ze mensen willen doen inzien, dat ze meer zijn dan hun gedachten en dat vooral in het moment leven zeer belangrijk is voor de geestelijke gezondheid. 

Mindfulness in perspectief

Mindfulness kun je zien als een westerse variant van de meditatievormen uit het oosten. De mindfulnessbeweging van tegenwoordig is te plaatsen in een historische ontwikkeling, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw (eigenlijk al een aantal decennia daarvoor), gekenschetst kan worden als een ontmoeting tussen Oost en West, waarbij de verschillende oosterse filosofische systemen en meditatietechnieken geadopteerd zijn door de generatie van de jaren zestig.                                                                                                                 Een bekende voorvechter van meditatie en het oosterse denken uit die tijd was de oud Harvard professor in de psychologie Richard Alpert, beter bekend onder zijn latere naam Ram Dass. Samen met Timothy Leary deed hij experimenten met LSD als onderdeel van psychologisch onderzoek. Later kwam hij terug van het nut van deze stof en stond hij de natuurlijke manier van bewustzijnsverruiming voor. Een andere leidende figuur was A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, een vishnuïet die in 1966 in Amerika de Hare Krishna beweging opzette. Later zou George Harrison van de Beatles zich bij deze hindoeïstische beweging aansluiten. Wat natuurlijk zorgde voor de nodige exposure. Amerika was het land bij uitstek om naar toe te gaan, omdat zij in die tijd al het centrum van de westerse wereld was en haar popcultuur hoog aangeschreven stond. Via het Westen kon het Oosten zich dus etaleren, zelfs tot in hoogste regionen van de educatie en kennisproductie. Het Westen kon zich via het Oosten opnieuw uitvinden. Vandaar dat we ook over een ontmoeting tussen de twee werelden kunnen spreken, beiden hadden ze wat aan deze culturele interactie. 

Het decennia van de jaren zestig wordt ook wel de New Age periode genoemd en kenmerkt zich als zeer openstaand voor verschillende oosterse vooral niet-burgelijke zienswijzen, dit was een reactie op de repressieve maatschappij en cultuur van de jaren vijftig in Amerika. Deze openheid naar de oosterse wereld is trouwens in de jaren vijftig al op kleine schaal gaande bij onder andere de Beatniks, een groep schrijvers en dichters waarmee Allan Ginsberg, Jack Kerouac en William S Burroughs als prominente boegbeelden geassocieerd worden. Het decennia daarna zou dit denken meer mainstream worden in de vorm van de tegencultuur van de jaren zestig. Bekende auteurs van nu op het terrein van mindfulness, zijn: Eckhart Tolle, Fréderic Lenoir en Deepak Chopra. 

Praktische tips

Als je denkt dat mindfulness een set lastige formules en voor het denken wel haast ondoordringbare denkbeelden is, dan zou je echt eens een mindfulness sessie moeten boeken. Bij deze vorm van bewustwordingstechnieken worden handvatten geboden om met stress en drukte te kunnen delen. Mindfulness komt eerder uit een boeddhistische context dan uit de hindoeïstische. Vandaar ook de focus op rust en orde, die komt bijvoorbeeld heel erg naar voren ook in de zentraditie, zoals die nog steeds bestaat in Japan. Mindfulness is dus vooral heel concreet omgaan met je gedachten en emoties die daardoor getriggerd worden. 

Hoe zit een mindfulness training elkaar?

Tijdens een mindfulness training is het de bedoeling dat je gaat observeren. Dit houdt in dat je je eigen gedachten en emoties gaat bekijken. Het idee is dat je uiteindelijk zover moet komen dat je gedachten gaat zien als gebeurtenissen die als een film voorbij trekken. Op deze manier kun je afstand houden van deze gebeurtenissen en zo niet in de greep ervan komen. 

Er zijn ook gedachten en gedragingen bij mensen waarvan ze zichzelf niet bewust zijn. Via mindfulness technieken kun je erachter komen welke dit zijn om ze vervolgens te kunnen veranderen.

Mindfulness heeft ook een lichamelijke component, het doel is namelijk om meer in contact te komen met je lichaam. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Al deze zaken dragen bij aan het voorkomen van burn-out via de zogenaamde roofbouw op jezelf, zowel op het geestelijke als lichamelijk vlak.

Blijf ons volgen zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid voor lichaam en geest

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden