HC health promotion

6 tips voor het voorkomen van tandplak en tandsteen

Geplaatst op

Je hoort (waarschijnlijk) vanaf jongs af aan dat je goed je tanden moet poetsen, niet te veel suikerhoudende dranken en etenswaren tot je moet nemen en 2x per jaar langs de tandarts moet. Dit alles tot het behoud van je mooie, schone en witte tanden. Daarnaast is het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist in Utrecht sterk aan te raden. Zij kunnen tandplak en tandsteen verwijderen op plekken waar je zelf moeilijk bijkomt of te laks bent geweest. Lees verder voor meer info over tandplak en tandsteen en wat je er zelf aan kunt doen. 

Wat is tandsteen?

Zelfs als je thuis goed voor je tanden zorgt, bevinden zich nog steeds bacteriën in je mond. Deze bacteriën mengen zich in de mond met eiwitten en resten van voedsel, dit mengt zich met elkaar en vormt een kleverige film op je tanden en kiezen. Ook wel tandplak/plaque genoemd. Deze smurrie bedekt je tanden, komt onder de rand van je tandvlees en kleeft aan vullingen of ander tandheelkundig werk. Plaque draagt bacteriën bij zich, die het tandglazuur kunnen beschadigen en tot gaatjes kunnen leiden. Als je tandplak verwijdert kun je tandheelkundige problemen voorkomen.

Grotere problemen ontstaan echter als de tandplak op je tanden blijft zitten en verhardt tot tandsteen. Tandsteen, ook wel calculus genoemd, vormt zich onder en boven de rand van het tandvlees. Het is ruw en poreus en kan leiden tot terugtrekkend tandvlees en tandvleesproblemen. Het moet met speciale tools worden verwijderd bij de mondhygiënist. 

Tips om tandsteen te voorkomen

  1. Poets regelmatig je tanden. Het liefst 2x per dag gedurende 2 minuten per keer. Poets je minder dan 2 minuten per keer je tanden? Dan blijft er veel tandplak zitten. Gebruik bij het poetsen van je tanden een elektrische tandenborstel met een zachte kop. Vergeet ook niet de achterkant van je tanden en kiezen te poetsen. Soms moet je je tandenborstel en mond in een gekke positie leggen, maar effectief is het wel!
  2. Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride helpt het herstellen van glazuurschade. Vaak bevatten fluoride tandpasta’s een stofje genaamd Triclosan die bacteriën in tandplak bestrijdt. 
  3. Floss, floss en floss. Tandenpoetsen alleen is niet genoeg. Pak het flosdraad of de tandenstoker er na elke poetsbeurt bij! Zo kun je bij het tandplak dat zich tussen de tanden ophoopt. 
  4. Rook niet. Studies tonen aan dat mensen die roken meer kans hebben op het krijgen van tandsteen. 
  5. Drink en eet niet te veel voedingswaren met veel suiker en zetmeel. 
  6. Drink water om voedingsstoffen zoveel mogelijk weg te spoelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden