In de hygiënecode staat omschreven hoe je als bedrijf hygiënisch werkt met levensmiddelen. Het is belangrijk om hier zelf preventief mee aan de slag te gaan en als restaurant of horecazaak de voedselveiligheid te garanderen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voert namelijk controles uit tijdens onaangekondigde bezoeken en deze boetes krijg je liever niet. In deze blog vertellen we je meer over hoe je aan de hygiënecode kunt voldoen.
Wat is de hygiënecode
Een hygiënecode is een soort van handleiding om hygiënisch te werken met levensmiddelen. De code is in het leven geroepen omdat het met voedingsmiddelen essentieel is om hygiënisch te werken. Door middel van de hygiënecode is er een naslagwerk die bedrijven kunnen gebruiken om na te gaan welke methoden er zijn om de voedselveiligheid binnen het bedrijf te waarborgen. Het gaat hierbij om praktische en handige omschrijvingen over hoe je het beste met hygiëne om kunt gaan. Er zijn hygiënecodes voor bedrijven in de volgende sectoren:
- Horeca
- Dranken
- Detailhandel
- Suiker
- Zorginstellingen
- Zuivelverkoop
- Vis
- Ambachtelijke ijsbereiding
- Slachterijen, slagerijen en poeliers
- Zaden, granen en peulvruchten
- Eieren
- Akkerbouw
- Transport en logistiek
- Tuinbouw
Hoe voldoe je aan de hygiënecode?
Het is belangrijk om preventief maatregelen te treffen om de voedselveiligheid te waarborgen, aangezien de NVWA onaangekondigd bedrijven bezoekt. Een prima manier om te voldoen aan de voorschriften die in de hygiënecode staan, is het volgen van een HACCP training. In deze training leer je alles over het veilig werken met voedsel en helpen we je bedrijf ook om richtlijnen voor de organisatie en medewerkers op te stellen. Op deze manier voldoe je als bedrijf aan de hygiënecode en hoef je je geen zorgen te maken over de onaangekondigde bezoeken van de NVWA, zolang je als bedrijf de opgestelde richtlijnen volgt.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van een HACCP training? Neem dan contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het geven van cursussen en trainingen op het gebied van de hygiënecode.