HC health promotion

Wat is een autisme spectrum stoornis?

Geplaatst op

Een kind met autisme is een grote zorg en de omgeving is dan in vele gevallen gebaad met specialistische hulp. Met deze hulp is het mogelijk om met de loop van de tijd, vaardigheden aan te leren waardoor autistische kinderen zich zoveel mogelijk staande kunnen houden in het sociale verkeer. In deze blog nemen we een aantal zaken over het autisme spectrum met je door en geven je tips om hulp te zoeken. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Waar wordt autisme door veroorzaakt?

Vroeger kreeg iemand het label autist en werden er verschillende vormen van autisme onderscheiden, maar tegenwoordige is deze indeling vervangen door een autisme spectrum. Er bestaat namelijk niet zoiets als autisme in de enge zin, want elke persoon is anders en heeft op een andere wijze moeite met de gebieden waar mensen met autisme over struikelen:

  • Sociale interactie en verbeelding
  • Verbale en non-verbale communicatie
  • Vaste interesses en gedrag

Bovengenoemde punten zijn niet per se voor iedereen een hindernis, want de moeilijkheidsgraad kan per persoon verschillen. De beperkingen zijn wel kenmerkend voor het gedrag van mensen met ASS, in meer of mindere mate.

Wanneer uit autisme zich?

Autisme of ASS, zoals het nu genoemd wordt, is al bij kinderen vanaf een maand of twaalf te herkennen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer het niet lacht of niet reageert wanneer iemand wat tegen je kind zegt
  • Vanaf een maand of 15: je kind heeft geen interesse in andere mensen
  • Praat het nog niet na 18 maanden, geen gebruik van woorden, dan kan dit duiden op autisme
  • Vanaf 2 jaar zal een kind zonder autisme (of ASS) zinnen met twee woorden maken. Doet je kind dit nog niet? Dan kan het zijn dat het een autistische spectrum stoornis heeft

Natuurlijk is dit een grove uiteenzetting. Een expert moet ASS vaststellen en kan een behandelplan opstellen. Als je zorgen hebt, ga dan altijd praten.

Wat kan ik doen als mijn kind ASS heeft?

Wanneer je kind ASS heeft, is het belangrijk om niet te veel veranderingen abrupt aan te brengen in de omgeving. Zorgt dat je woning en de structuur in het leven van je kind zoveel mogelijk het zelfde blijft. Daarnaast is het belangrijk om je kinderen op een ontspannen manier, bijvoorbeeld via een spel, de nodige sociale vaardigheden aan te leren. Verder is het belangrijk om aandacht te hebben voor je kind en niet afgeleid te raken tijdens de momenten die speciaal voor je kind gereserveerd zijn. Tot slot is het stimuleren van de totale ontwikkeling van je kind belangrijk. Dit doe je door je te focussen op de dingen die goed gaan. Pas je aan op het tempo van je kind, dat meestal lager zal liggen. Een goede stimulans van de vaardigheden van je kind is het inschakelen van professionele hulp, zodat er indien nodig intensieve hulp geboden kan worden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden