HC health promotion

Waarom je beter niet zelf je kelder waterdicht kunt maken

Geplaatst op

Een kelder of kruipruimte is in ieder huis dé plek waar schimmels en zwammen het meeste voorkomen. Hier kan het vaak erg vochtig zijn. Zonder zonlicht en goede ventilatie hebben zwammen en schimmels hier vrij spel. Het is daarom superbelangrijk dat de kelder waterdicht wordt gemaakt. Sommige mensen proberen dit zelf. In deze blog leggen we uit waarom het veel beter is om een professional in te schakelen. Een kelder waterdicht maken is namelijk geen makkelijke klus waar precisie en vakmanschap echt nodig is.

Schimmels en zwammen

Een kelderzwam is het gevolg van vochtproblemen in je kelder of kruipkelder. Deze zwam geniet van donkere plekken, zonder luchtregeling, waar het lekker vochtig is. Het vocht in de kelder komt voornamelijk van condens of optrekkend vocht in de muren. Dit wordt nog eens verergerd wanneer het plafond van de kelder bestaat uit hout. Hoe herken je een kelderzwam? Vaak hebben ze een grijze of gelige kleur en zijn ze in de hoge hoeken van de kelder te vinden, aan het plafond. Zwammen en schimmels zijn zeer vervelend omdat ze het hout, je funderingen, aantasten. Er kan bruinrot ontstaan, waardoor het hout steeds zwarter wordt en gaat scheuren. Het is een hele dure grap om de fundering van je huis opnieuw te doen.

Gezondheid

Naast dat het vervelend is voor je huis, kunnen kelderzwammen voor problemen met de luchtwegen veroorzaken. Denk hierbij aan astma, allergische reacties en luchtweginfecties. De kelderzwam is namelijk een schimmel die door de lucht zweeft en onzichtbaar is. Zonder dat je het weet, heeft deze nare zwam jouw luchtwegen bereikt. Belangrijk dus om de kelder zo waterdicht mogelijk te maken om deze zwam geen kans van leven te geven.

Lekkages

Water vloeit door zwaartekracht altijd naar het laagste punt. De kelder bevindt zich in de meeste gevallen onder het grondniveau en is dus een ideale plek voor water om naartoe te vloeien. Wanneer het veel regent, bijvoorbeeld in de herfst, komt het vaak voor dat kelders die niet goed geïsoleerd zijn onder water komen te staan. Lekkages brengen veel schade en problemen met zich mee. 

Waterdicht laten maken

Sommige mensen willen de kelder of kruipruimte zelf waterdicht maken. Dit raden we eigenlijk niet aan omdat als je dit nog nooit hebt gedaan, je waarschijnlijk dingen over het hoofd ziet. Een kelder moet heel secuur waterdicht gemaakt worden omdat je anders last kunt krijgen van bovengenoemde problemen. Onze gouden tip: laat je kelder waterdicht maken door een professional. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden