HC health promotion

Verstandskies verwijderen: waar moet je rekening mee houden?

Geplaatst op

De verstandskiezen, ook wel derde kiezen genoemd, komen tussen 17 en 21 jaar tevoorschijn. Omdat dit de laatste tanden zijn die groeien, kunnen verstandskiezen problemen veroorzaken als ze door het tandvlees breken. Ze kunnen zijwaarts naar buiten komen of beïnvloed worden, wat pijn, infectie en zwelling van de tandvleeslijn kan veroorzaken. Als dit gebeurt, raadpleeg dan de tandarts. Tandartsen kunnen een verstandskies trekken om infectie en ongemak te voorkomen.

Symptomen

Verschillende complicaties kunnen het gevolg zijn van een verstoorde verstandskies. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om goed te praten of te kauwen vanwege de pijn. Er kunnen ook stukjes voedsel langs de tandvleesrand van de aangetaste tand vastzitten, waardoor bacteriën worden aangetrokken en infectie of bederf wordt veroorzaakt. Enkele van de symptomen kunnen zijn: zwellend tandvlees, het niet kunnen openen van de mond, stijve kaak, een slechte adem en een onaangename smaak in de mond.

Behandeling

Het trekken van een verstandskies bestaat uit het operatief verwijderen van de aangetaste tand. Zij kunnen je orale gesteldheid evalueren voordat ze je een dringende tandheelkundige behandeling voorstellen. Ze kunnen eenvoudige tests uitvoeren om de aandoening achterin je mond en langs de tandvleesrand te controleren. Röntgenonderzoek is ook nodig om te bepalen of de verstandskies goed uitgelijnd is. Als er geen tekenen van infectie of ontsteking zijn, is een operatie misschien niet nodig. Je tandarts kan in plaats daarvan medicijnen aanbevelen om de pijn en zwelling te verlichten.

Tandartsen kunnen aanbevelen om vóór de ingreep medicijnen in te nemen om de pijn en angst te verlichten. Antibiotica kunnen ook nodig zijn om het risico van infectie te verminderen. Tandartsen kunnen plaatselijke verdoving toedienen, maar ze kunnen ook andere vormen van kalmerende middelen geven om de patiënt comfortabel te houden tijdens de procedure. Terwijl sommige tandartsen kunnen beschikken over de vaardigheden en apparatuur die nodig zijn voor de verwijdering van de wijsheid tandheelkunde, kunnen kaakchirurgen beter geschikt zijn voor de procedure.

Herstel

Het herstel van een verstandskies kan vijf tot zeven dagen duren, terwijl het tandvlees in drie tot vier weken kan genezen. Het kan ook langer duren als de kaak beschadigd is geraakt tijdens het trekken van de kies. Na het verwijderen van de verstandskiezen kan het zijn dat je in het behandelde gebied een bloeding krijgt. Gezichtszwelling en ongemak kunnen ook aanwezig zijn gedurende de eerste 24 uur na de extractie.

Nazorg

Als je na afloop van de verwijdering een bloeding ervaart, breng dan gedurende 45 minuten een schoon en vochtig gaasje aan op het gebied. Een theezakje kan ook effectief zijn om bloedingen te voorkomen en de stollingsvorming te bevorderen. Neem onmiddellijk contact op met je tandarts als het bloeden aanhoudt.

Wikkel ijs in een doek en breng het gedurende 10 minuten aan op het gezwollen gebied. Verwijder het kompres gedurende 20 minuten voordat je de handeling herhaalt. Koop voorgeschreven medicijnen om de pijn en het ongemak tot een minimum te beperken. Gebruik antibiotica om verdere infectie te voorkomen. Eet zacht voedsel zoals aardappelpuree en pudding. Vermijd te warm of te koud eten en drinken omdat het tandvlees nog steeds gevoelig kan zijn. Kauw met behulp van de tanden weg van de extractieruimte. Borstel en floss andere tanden en implantaten, maar vermijd die naast het gat. Spoel je mond niet uit gedurende de eerste 24 uur na de verwijdering. Gebruik een zoutwateroplossing om de kom na elke maaltijd te spoelen. Herhaal dit proces gedurende vijf dagen na het verwijderen van de verstandskies.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden