HC health promotion

Kan ik nog een collectieve zorgverzekering 2021 afsluiten?

Geplaatst op

Het is in 2021 voor het laatste jaar mogelijk een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Dat heeft Tamara van Ark, minister van Medische Zorg, besloten. Dit jaar mochten de verzekeraars maximaal vijf procent korting bieden op de basisverzekering. Een jaar eerder was dit overigens nog tien procent. Van Ark wil dat de collectieve basisverzekering per 1 januari 2023 verdwijnt. De kortingen die gelden op aanvullende verzekering blijven wel gehandhaafd als het aan de minister ligt.

Collectieve verzekeringen worden sigaar uit eigen doos

Volgens de minister worden collectieve kortingen meer en meer een sigaar uit eigen doos voor de verzekeraars. Dat betekent dat de korting rechtstreeks door andere verzekeringnemers betaald wordt. In de praktijk wordt de premie van de basisverzekering volgens Van Ark eerst op kunstmatige wijze verhoogd voor iedereen. Vervolgens krijgt een bepaald collectief dit terug en wordt dit gepresenteerd als korting. Dit is met name unfair voor mensen die niet voor een collectieve verzekering in aanmerking komen.

In werkelijkheid ging het echter anders

De collectieve zorgverzekering werd ooit ingevoerd om afspraken te maken voor specifieke groepen ten aanzien van de bevordering van de gezondheid. De kostenbesparing die hier uit voortvloeide kon vervolgens aangewend worden op de premie laag te houden. Daarvan zou dan elke verzekerde moeten profiteren. Maar dat ging in werkelijkheid wel even iets anders.

Overzichtelijk en eerlijke manier vergelijken

Desondanks leverde de beslissing van Van Ark verbaasde reacties op. Vooral verzekeraars noemen het besluit van de minister overhaast. Anderen zijn meer uitgesproken. Zij noemen het uitbannen van de collectieve zorgverzekering het van tafel vegen van jarenlange investeringen in preventie en gezondheidszorg. De minister echter, vraagt om solidariteit en zegt dat de zorgpolis er voor iedereen is. Ze noemt de collectieve korting niet transparant en wijst op het feit dat de prijzen voor dezelfde basisverzekering kunnen verschillen per verzekerde. De minister vindt dat mensen hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier moeten kunnen vergelijken op zowel inhoud als prijs. En dat is niet het geval als sprake is van collectieve zorgverzekeringen. Op dit moment hebben ongeveer 65 procent van de mensen een collectieve zorgverzekering. De zorgverzekering kiezen 2021 wordt daarom dit jaar even anders.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden