HC health promotion

Innovatie in de chiropractie en fysiotherapie

Geplaatst op

De laatste 15 jaar werk ik als chiropractor in mijn rugcentrum in het Medisch Centrum Dudokpark in Hilversum. Wat is het mooiste aan mijn vak? Uiteraard dat ik met mijn eigen handen patiënten kan helpen. Maar als praktijkeigenaar van Rugcentrumhilversum.nl kan ik de praktijkkoers bepalen en dat is een goede tweede. Mijn praktijk heeft chiropractoren, fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Als ondernemer mag ik zelf de route kiezen waarvan ik denk dat die het beste is voor de patiënt. Maar hoe laat ik mij leiden? Steeds meegaan met de tijd en innoveren? Zijn innovaties altijd wetenschappelijk de beste keuzes? Wat is innovatie in onze zorg? Bestaat die eigenlijk wel?

Wetenschap verandert continue

Op de universiteit kregen wij van onze professor neurologie te horen, dat alles wat je nu leert over tien jaar niet meer actueel is. Poeh, dit motiveert niet als student. Maar het zet je wel aan tot denken. Wij weten gelukkig heel veel over het menselijk lichaam, maar zijn en blijven continue op zoek naar verklaringen en antwoorden op het Wat, Waar en Waarom in het menselijk lichaam. En soms is het antwoord heel iets anders dan je in eerste instantie had verwacht.

Vele apparaten werken blijken niet effectief te werken

In mijn laatste studiejaar chiropractie kregen wij nog net mee wat het behandelen met ultrasound inhield. Ik leerde omgaan met dit apparaat maar moest ook goed onthouden dat het eigenlijk niet hielp. Deze module werd jarenlang toegepast in de fysiotherapie en is uiteindelijk niet effectief bevonden. Maar wat dan wel? Waar investeer je als praktijk in om je patiënt optimaal te helpen?

Nieuwste ontwikkelingen op een medische beurs

Net voordat ik begon met mijn praktijk in Hilversum trok ik erop uit naar Duitsland, naar Medica: Europa’s grootste medische beurs. Met mijn mond open van verbazing liep ik van de ene stand naar de andere. Van de nieuwste fitnessapparaten tot aan robots en virtual reality, alles om de patiënt te helpen. Zo zijn er alleen al tientallen innovaties zichtbaar op het gebied van behandeltafels. Speciale behandeltafels waar de druk van de tussenwervelschijf wordt gehaald voor herniaklachten tot aan bijzondere massagetafels.

Innovatie verandert ons rugcentrum in Hilversum

Continue blijven wij investeren in de nieuwste ontwikkeling. Onze passie is de zorg. Blij worden van een succesvolle behandeling. Dankzij de nieuwste apparaten, producten, behandeltafels en technologische oplossing worden we steeds effectiever. Onze zorgprofessionals staan voor u klaar.

Sindsdien bezoek ik jaarlijks deze Duitse medische beurs. Zo ook een jaar geleden. Als een kind in een snoepwinkel stond ik te staren naar een ‘demo-patiënt met nekklachten’ die gekoppeld werd aan een hypermoderne robottafel. Nooit had ik kunnen denken dat een robot onze handen zou vervangen. Gelukkig is dat nu nog niet het geval. Maar het is interessant te zien hoe technologie mensen verder kan helpen. De therapeut beweegt langzaam de nek van de patiënt. De robot pikt deze beweging op en kopieert deze exact. Vervolgens vertelt de therapeut aan de robot hoe lang een bepaalde beweging moet worden herhaald.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden