HC health promotion

Hoe word je tandarts? een stappenplan

Geplaatst op

Een baan in de tandheelkunde is erg uitdagend. Tandartsen stellen niet alleen een diagnose en voeren behandelingen uit, maar ze bieden ook preventieve zorg en geven advies. Daarnaast werk je in de tandheelkunde ook met verdovingen en maak je röntgenfoto’s. Naast de algemene tandheelkunde werken veel mensen ook in een gespecialiseerd vakgebied. Maar voordat je tandarts bent moet je een Master in de tandheelkunde halen. Als je je vervolgens verder wilt specialiseren in implantologie, endodontologie of een ander vakgebied, dan zal je ook nog een postgraduate opleiding moeten volgen. In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe je tandarts wordt.

  1. Stap 1: Schrijf je in voor de opleiding Tandheelkunde

    Voor toelating tot de opleiding Tandheelkunde gelden ten eerste toelatingseisen: een behaald VWO-diploma met het profiel Natuur & Techniek met biologie of Natuur & Gezondheid met Natuurkunde. Met dit diploma kun je jezelf inschrijven bij een universiteit. De opleiding bestaat uit een 3-jarige Bachelor en een 3-jarige Master.

    De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen, waardoor er een loting voor toelating is. Je kunt de opleiding volgen aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

  2. Stap 2: BIG-register

    Nadat je afgestudeerd bent registreer je jezelf in het BIG-register. In dit register moeten mensen met een beroep in de gezondheidszorg geregistreerd zijn, dat is vastgelegd in de wet. In deze wet staan regels omtrent het handelen van beroepen in de gezondheidszorg. De regels moeten patiënten beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

  3. Stap 3: Aan het werk of doorsturen

    Na de studie Tandheelkunde kun je solliciteren en op zoek naar werk als tandarts. Dit kan in een praktijk, als ZZP’er of in loondienst. De vraag naar tandartsen is momenteel enorm groot. Er wordt nu bijvoorbeeld veel gezocht naar tandartsen in Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Als je bent afgestudeerd kun je daarom doorgaans direct aan het werk. Veel studenten kunnen na hun studie ook bij de praktijk blijven waar ze hebben stagegelopen.

    Een alternatief voor werken is doorstuderen. Je kunt je dan differentiëren, oftewel specialiseren in een deelgebied van de tandheelkunde. Voorbeelden hiervan zijn: parodontologie, implantologie, endodontologie en orthodontie. Deze opleidingen zijn doorgaans in deeltijd en duren ca. 4 jaar.

Bij- en nascholing

Tandartsen zijn verplicht om goede kwaliteit van tandheelkundige zorg te leveren, daarom wordt er verwacht dat ze altijd bij- en nascholingscursussen volgen. Deze kunnen gevolgd worden via de aangesloten wetenschappelijke verenigingen, zoals de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden