HC health promotion

Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist?

Geplaatst op

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord hoe belangrijk het is om een professionele tandreiniging te krijgen om het risico op gaatjes en tandvleesproblemen te verminderen, maar hoe vaak moet je echt een afspraak met de mondhygiënist inplannen? Is 2 keer per jaar genoeg? In dit blog vertellen we je er alles over.

Als je goede mondhygiënische gewoontes en een gezonde mond hebt, zal je mondhygiënist je waarschijnlijk aanraden om je tanden ten minste twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. Veel tandartsenverzekeringen dekken twee keer per jaar een tandreiniging, maar er zijn maar weinig mensen die optimaal gebruik maken van de voordelen ervan. De aanbeveling voor twee keer per jaar is niet willekeurig; daar zijn goede redenen voor.

Het nut van regelmatig de mondhygiënist bezoeken

Een tandreiniging verwijdert de bacteriën die tandplak veroorzaken, maar het begint binnen 24 tot 48 uur weer in je mond terug te komen. Zelfs als je thuis een goede tandheelkundige verzorging toepast, is een tandenreiniging na het verstrijken van zes maanden onvermijdelijk. Hoe langer de tandplak op zijn plaats blijft, hoe meer hij verkalkt op je tanden. Als het eenmaal in dit stadium is, kunt je het niet meer zelf verwijderen. Het vereist dan speciaal gereedschap en de vaardigheden van je mondhygiënist. Als je twee keer per jaar een professionele tandreiniging laat uitvoeren, heb je minder kans op een tandplak en tandsteenopbouw, die ernstige gevolgen kan hebben voor je mondgezondheid.

Vroegtijdig problemen signaleren

Een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist kan ook vroegtijdige tekenen van problemen aan het licht brengen die veel ernstiger zijn dan tandplak. Tijdens het schoonmaken of onderzoek is het gemakkelijk om tekenen van nieuwe gaatjes, terugtrekkend tandvlees en tekenen van bloedarmoede of andere medische problemen te ontdekken. Aangezien tandvleesaandoeningen verband houden met hart- en vaatziekten, kan het zo vroeg mogelijk opvangen van tandvleesaandoeningen je risico op een hartaanval en een beroerte nog verlagen.

Elke maand je tanden laten reinigen door de mondhygiënist?

Als iemand een matige tot gevorderde tandvleesaandoening heeft en niet bereid is om actief deel te nemen aan een mondhygiëneprogramma, kan het nodig zijn – als hij enige hoop wil hebben op het houden van zijn tanden – om zijn tanden elke maand te laten reinigen. En als hij weigert om thuis voor ze te zorgen, zal zelfs een maandelijkse schoonmaakbeurt niet genoeg zijn.

Er is nog een ander scenario dat zal bepalen hoe vaak je je je tanden moet laten poetsen – wanneer je hebt ontdekt dat je tandvleesproblemen hebt, de beslissing hebt genomen om ze te laten behandelen en je je hebt gecommitteerd aan een goed thuispreventieprogramma. In dit geval kan je mondhygiënist je aanbevelen om je tanden elke maand of zo te laten reinigen gedurende de eerste 3 tot 6 maanden. De werkelijke frequentie hangt af van de ernst van je tandvleesontsteking en hoe effectief je bent in het doen van je deel. Er is een groot verschil tussen je en de persoon die zich niet wil inzetten voor de thuiszorg. Als het tandvlees genezen is en de hygiëniste heeft vastgesteld dat je je tandvlees gezond kunt houden, zal zij je adviseren om je reinigingsafspraken uit te breiden tot elke 3 maanden of zelfs langer.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden