HC health promotion

Hoe ongezond is kalk in het drinkwater?

Geplaatst op

Overal in het leidingwater zit kalk. Uit de ene kraan komt echter wel zogenaamd “harder” water dan uit de andere. Er is een hele markt voor waterontharders – apparaten die ervoor zorgen dat de kalk uit het water wordt gefilterd. In deze blog leggen we uit in hoeverre kalkrijk water schadelijk kan zijn voor je gezondheid en waar je op moet letten.

Wat is kalk?

Kalk is de aanslag die wordt veroorzaakt door het calcium in het leidingwater. In het leidingwater zitten verschillende natuurlijke mineralen zoals magnesium en calcium. Calcium is een natuurlijk mineraal dat wij ook via andere voedingsmiddelen meer dan genoeg binnenkrijgen, namelijk via zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, kaas, boter, etc.

Kun je hard water gewoon drinken?

Ja, hard water (water met een hogere concentratie aan calcium) is niet schadelijk voor de gezondheid en kun je dus gewoon drinken. Er zal mogelijk wel een verschil qua smaak zitten tussen zacht water en hard water, maar het is niet dat het een gezonder is dan het ander.

Water met veel kalk en de huid

Als het echter gaat om douchen en wassen, is er wel een verschil te zien, met name het effect van de kalk op de huid. Zeker wanneer het gaat om een warme of hete douche. Hoe langer en hoe warmer de douche, des te sterker de huid uitdroogt. Je zou denken dat douchen de huid juist hydrateert, maar het tegendeel is waar. Wanneer er dan ook veel kalk in het water zit, dan droogt de huid sneller uit. Hierdoor kun je zeker als je last hebt van eczeem meer last hebben van veel kalk in het water.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of kalk in het drinkwater schadelijk is voor je gezondheid, is dus ja én nee. Om te drinken is de hardheid van het water niet van belang. Voor douchen en wassen is zachter water beter.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden