HC health promotion

Do’s en dont’s bij pijn in je onderrug

Geplaatst op

Pijn in de onderrug is een klacht die bij veel mensen voorkomt. Zeker bij mensen die op een dag lang zitten, bijvoorbeeld op kantoor, komt dit vaak voor. Wij geven je tips over wat je wél of juist niét moet doen bij een dergelijke blessure.

DO: stretch als dit mogelijk is en doe oefeningen

Door je rug te stretchen maak je jouw rug flexibeler. Probeer iedere ochtend en iedere avond te rekken en strekken. We hebben hiervoor twee voorbeelden:

  1. Ga staan en plaats beide handen achter je, alsof je ze in de achterzakken van je broek steekt; kijk omhoog en strek (boog) je rug. Let erop dahchc je een holle rug maakt.
  2. Ga op je buik liggen en leg je handen op de grond alsof je gaat opdrukken. Druk alleen je bovenlichaam omhoog en laat je onderrug doorzakken door je heupen dicht bij de grond te houden. Breng je benen ook omhoog om een goede strekking in je rug te krijgen. Deze oefening maakt je rug ook sterker.

DO: maak gebruik van een rugbrace

Het dragen van een rugbrace werkt bevorderlijk voor het herstel van pijn in je onderrug. De belangrijkste voordelen van een rugbrace zijn:

  • Corrigeren van verkeerde bewegingen bij dagelijkse activiteiten
  • Verbeteren van de houding in de wervelkolom
  • Verlagen van spierspanning en lage rugpijn
  • Het ondersteunen van de rug om deze meer rust te gunnen, waardoor de rug meer hersteltijd krijgt

DON’T: werk nooit boven schouderhoogte

Het is niet verstandig om boven schouderhoogte te werken, omdat dit de stress op je ruggengraat verhoogt. Zeker met een relatief hoog gewicht kan dit de pijn in de rug verhogen. Sport je regelmatig in de sportschool? Dan is het raadzaam om ook het toevoegen van gewicht boven schouderhoogte bij andere oefeningen uit de weg te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan squats, waarbij er gewicht op je schouders rust.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden