HC health promotion

De zeven waarschuwingstekens voor kanker

Geplaatst op

Kanker is een verschrikkelijke ziekte die alleen door middel van goed onderzoek behandeld kan worden. Wil je bijdragen aan onderzoeken voor het bestrijden van kanker? Bezoek dan de website van het Wereld Kanker OnderzoekFonds.

Onderstaand staan zeven belangrijke waarschuwingstekens voor het vroegtijdig vinden van kanker:

1. Een pijnlijke plek die niet geneest of blijft bloeden, of een knobbel of verdikking op de huid of in de mond

Dit kan wijzen op mond- of huidkanker. Deze zweren zijn vaak pijnloos, dus wacht niet tot

je voelt pijn voordat je hulp zoekt.

2. Een verdikking of een knobbel ergens op het lichaam

Dit geldt vooral voor de borst voor vrouwen en voor de testikels voor mannen. Wanneer borstkanker vroeg wordt gevonden en behandeld, overleeft 85 procent van de vrouwen en blijkt de ziekte vijf jaar later niet meer in beeld te zijn. Dat is waarom vrouwen eraan zouden moeten wennen om een maandelijks zelfonderzoek van de borst te verrichten. Kanker van de testikels is ook een veel voorkomende en behandelbare kanker wanneer deze in een vroeg stadium ontdekt wordt, en testiculair zelfonderzoek is de beste hoop op vroegtijdige opsporing.

3. Ongebruikelijke bloeding of ontlading van een lichaamsopening

Ongebruikelijke bloeding of ontlading van een lichaamsopening, bijvoorbeeld een ongebruikelijke vaginale bloeding of afscheiding kan vroegtijdige tekenen van baarmoederkanker zijn, die vaak kan worden genezen wanneer deze vroegtijdig wordt opgespoord. Gelukkig kan de PAP-test baarmoederhalskanker in zijn vroegste en meest geneeskrachtige stadium aantreffen, voordat 

alle tekenen of symptomen te zien zijn.

4. Een aanhoudende verandering in de darmen of blaasjes.

Dit kan duiden op darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker of nierkanker. Darmkanker veroorzaakt verstopping in de doorgang, wat kan leiden tot constipatie, diarree, last van gasvorming, bloed in de ontlasting en rectale bloedingen. Eventuele aanhoudende plasproblemen, zoals moeite om te beginnen met plassen, de noodzaak om vaak te plassen, bloed in de urine, en pijnlijk urineren kunnen symptomen zijn van prostaat- of blaasontsteking of kanker. Echter, veel mannen ontwikkelen prostaat kanker zonder symptomen.

5. Een aanhoudende hoest of heesheid

Dit kan duiden op ofwel longkanker ofwel keelkanker, bekend als strottenhoofdkanker. In zijn vroegste stadium is longkanker een stille ziekte. Het geeft geen waarschuwing voor zijn aanwezigheid en kan zelfs niet worden gevonden door onderzoek. Hoest komt in sommige gevallen voor, maar in andere gevallen misschien niet. Als je een hoest hebt die gewoon “blijft hangen”, laat het dan controleren. De meeste longkankers worden veroorzaakt door het roken van sigaretten, en zijn helaas tevens de meeste ongeneeslijke vormen van kanker. Daarentegen hebben mensen met strottenhoofdkanker een goede kans op een volledige genezing als ze op tijd worden behandeld. In veel gevallen treden de symptomen op in een vroeg stadium van de ziekte, wanneer de tumor klein en lokaal is, en gemakkelijk kan worden behandeld. Hardnekkige heesheid, een “bult in de keel,” pijn in de nek, en moeite met slikken kunnen allemaal symptomen van strottenhoofdkanker zijn.

6. Moeilijkheid bij het doorslikken of aanhoudende indigestie

Dit kunnen symptomen van maagkanker zijn en slokdarmkanker.

7. Elke verandering in een wrat of een moedervlek

Kanker kan zich ontwikkelen in bijna elk gebied van de huid, vooral die onderdelen die vaak worden blootgesteld. Huidkanker kan verschijnen als een droge, schilferige vlek; een puistje dat blijft bestaan; een ontstoken gebied met een korstcentrum; of als een stevige knobbel. Kwaadaardig melanoom, een relatief ongewone kanker van de huid, komt meestal voor als een donkerbruine of zwarte, kleine, moedervlek-achtige groei. Elke moedervlek die groter wordt, bloedt of een open wond wordt, moet als verdacht worden beschouwd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij hchealthpromotion.nl geloven we in het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen. Met onze expertise en passie streven we ernaar om hoogwaardige gezondheidsinformatie via blogs te bieden. Ontdek hoe we je kunnen helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken en een vitaal leven te leiden.

Contactgegevens

Via info @ hchealthpromotion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden