HC health promotion

Bang voor de boor? Therapie kan tandartsfobie verlichten

Geplaatst op

Het is een eeuwenoude fobie, die angst voor tandartsen. We krimpen ineen bij de gedachte aan die boren. We maken afspraken en komen er dan niet op terug. We hebben nachtmerries over die snorrende, snorrende, snorrende boor… en de pijn van dat alles. Maar psychiaters zeggen dat er hoop voor ons is. Een nieuwe studie toont aan dat na een sessie of twee, zeer tandarts-fobische patiënten kunnen hun angst niveau te verminderen, houden hun afspraken – en hun tanden.

Vergelijkbare fobieën

Het is vergelijkbaar met andere fobieën, zoals vliegangst. Fobieën zijn goed te behandelen. Als je een fobie hebt, zoek dan behandeling, want de kans is groot dat je er overheen komt. In feite kan een soortgelijke behandeling mensen helpen met andere medisch gerelateerde fobieën, zoals angst voor chirurgie. In de VS, Europa en Azië is 80% van de volwassenen bang voor een tandheelkundige behandeling, schrijft de hoofdauteur van de “tandheelkundige fobie” studie. In de VS bijvoorbeeld, beschrijft 20% van de volwassenen zichzelf als “zeer angstig” en 5% vermijdt tandheelkundige behandelingen helemaal. Vrouwen hebben vaak een grotere tandartsfobie dan mannen. En het begint vaak al vroeg — rond de leeftijd van 12 jaar.

Een onderzoek

50 patiënten in een onderzoek hadden allemaal een hoge angst voor op handen zijnde tandheelkundige werkzaamheden. Allen hadden al 10 jaar of langer een fobische houding ten opzichte van tandartsen. Allen hadden rotte of ontbrekende tanden. De overgrote meerderheid moest een tand laten trekken (bij één moesten er zeven getrokken worden) en had het jarenlang uitgesteld om naar de tandarts te gaan. Sommigen waren nog nooit bij een tandarts geweest – nooit. Allen voelden een aanzienlijke hoeveelheid pijn, wat hen ertoe aanzette eindelijk hulp te zoeken. De patiënten werden in drie groepen verdeeld: de ene groep kreeg 30 minuten voor de ingreep Versed, een verdovend middel. De andere groep kreeg een week voor hun geplande afspraak psychotherapiesessies. De vergelijkingsgroep kreeg geen kalmerende middelen en geen therapie. De tandheelkundige ingreep werd bij allen echter onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Kalmeringsmiddelen

Het kalmeringsmiddel hielp de angst aanzienlijk te verminderen in de groep die het kreeg. Het voordeel op lange termijn ging echter naar de groep die therapie kreeg. In de “pijndagboeken” die alle patiënten bijhielden, toonde de groep die een psychiater bezocht – en leerde hoe met hun angst om te gaan – significant minder angst twee maanden later, toen het tijd was voor vervolgafspraken. Dat is logisch. De waarheid is dat ik denk dat niemand graag naar de tandarts gaat. Dus het is niet zo dat je helemaal omschakelt en zegt, ‘Oh ik vind dit geweldig. Maar je kunt je wel over de overmatige angst heen zetten die je ervan weerhoudt om te gaan. Er zijn mensen behandeld met bijna elke soort fobie die je maar kunt bedenken. De meeste fobieën zijn goed te behandelen in twee sessies.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden